Thursday, December 25, 2008

Home » » Hantaran Cake - Khairil & Saadiah

Hantaran Cake - Khairil & Saadiah


Hantaran Cake ( 8 inch - Love Shape )

Kek ni adalah kek hantaran untuk wedding my bro - Khairil @ Abg Eril dengan pasangannya Saadiah. Majlis pernikahan pada hari krismas yang lalu (25 Dec 08) di JB. Abg saya request kek coklat dan decorationnya saya ikut idea sendiri.

Ni first time cube apply buat bunga royal icing setelah berkurun lama blaja dengan sifu Lynhassan tu. Dan sebab dah lama juga x buat bunga roses, memang banyak la bunga kene reject masa buat ni. Untuk deco ni, saya buat hampir 50 pcs bunga, sebab ni 1st time buat, so x dapat budget brapa bunga yg nak digunakan + buat extra sbb takut bunga pecah disaat akhir sebab bunga royal icing ni mudah pecah especially kalau belum btul2 kering.

Bunga2 tu banyak yg kembang kencup, x sekata bentuknya. Dalam gambar je yg nampak ok sket..hehe...Untuk topping tu, pada mulanya buat steam buttercream. Tapi disebabkan satu insiden yang berlaku ( air panas tertumpah atas peha ), dan steam buttercreamnya pon tertumpah ke lantai sekali...Dalam kesakitan kene air panas tu, kene siapkan gak kek tu. Jadi terpaksa buat kali ke-2 topping steam tu, tapi x brapa menjadi. So, last2 sapu je mcm cream biasa.

Alhamdulillah, dengan pertolongan my sis dan auntie (Cik Ros) kek tu siap sebelum kitaorg berangkat pergi ke majlis nikah di JB. To Abg Eril & Kak Saadi, 'Selamat Pengantin Baru, moga kekal hingga akhir hayat dan...moga cepat2 dapat baby :) '

5 comments:

Batrisyia delights cake said...

cantik la cake lia nie..spt biasa..kemas je deko

Intan dan Shahrul Fitri said...

Kerja tgn Lia mmg sentiasa kemas.. Suka sgt tgk hasil kerja tangan Lia.. Tahniah Lia..

D.a.a.l.i.a. said...

cantik sangat... roses awak consistent aje bentuknya..... pinjam tangan boleh ? hehe

Elleya said...

To Batrisyia & Kak Intan,
thanks...actually idakla kemas sgt. Tepi2 kek tu mekap comot sket tapi gambar tu kecik, tu yg x nampak cacatnya :P

To Daalia,
Banyak rose yg reject tu sebenarnya..hehe..susah nak buat bentuk yg consistent sbb dah lama x buat roses tu.

fazilzura said...

sweetnye

 

Blogger Templates | Design by Elleya@Lovelycakes 2011